מדע בג'ינס: האם ניתן להסתמך על תפר במכנסיים כראיה פורנזית?

ג'ינס פורנזי

ארבעה אנשים הורשעו בשוד בנק ובהטמנת פצצות במקומות שונים בארה"ב ב-1997. אחת מהראיות המכריעות שהביאה להרשעה היתה דוגמת תפר ייחודית של מכנסי הג'ינס של אחד החשודים, כפי שתועדה במצלמות אבטחה. המומחה הפורנזי מטעם ה-FBI אמר במשפט כי על מכנסיים שנמצאו בביתו של אחד החשודים היתה דוגמא זהה לחלוטין.

המקרה המעניין הזה אף שימש כתקדים, לפיו ניתוח דוגמת ההדפס על בדים יכולה לשמש כראיה משפטית. בארה"ב, ישנם מאות מקרים בשנה, בהם ניתוח הדפסי בד מהווה חלק מחקירות משטרתיות והרשעות במשפט. עם זאת, מחקר שפורסם לאחרונה מטיל בספק את המהימנות של שיטה זו. מומחים טוענים כי גם בתנאים אידיאליים, קשה מאוד למצוא התאמה מושלמת, וכי יש להשתמש בטכניקה זו בזהירות רבה.

רוב הביקורת על ניתוח הדפסי הבד מגיעה מבדיקה של ה"ברקוד" של מכנסי ג'ינס. החוקרים קנו 100 מכנסי ג'ינס מחנויות יד שנייה, וצילמו את התפר האנכי שקיים לאורך כל המכנסיים. בנוסף, הם ביקשו מגולשים המשתתפים בפרויקט ה-Mechanical Turk של אמזון, לשלוח להם תמונות של התפר מהמכנסיים שלהם. החוקרים צילמו את התפרים בתאורה משתנה ובאמצעות מצלמות שונות. כל "ברקוד" הומר לגרף ממוחשב, ובוצעה השוואה בין הגרפים. אם שיטת ניתוח ההדפסים או התפרים טובה, הרי ששתי תמונות שונות של אותו תפר אמורות להיות דומות יותר משתי תמונות של תפרים שונים. אם אכן זה המצב, הרי שאכן יש לכל ג'ינס ברקוד ייחודי משלו.

הנתונים הראו ששתי תמונות של אותו תפר נראות שונות לגמרי תחת תנאים שונים. החוקרים הסיקו כי הבעיה נובעת מכך שהבד של המכנסיים זז, נמתח ומתקפל, והדבר משפיע על איך שהוא נראה בתמונות. חוסר היכולת להבחין או להציג זהות בין התפרים השונים גורם לכך שמדובר בשיטה פורנזית בעייתית. החוקרים טוענים כי מדובר בשיטה שמציגה דיוק של כ-20% בלבד.

המחקר עורר התנגדות בקרב אנשי אכיפה בארה"ב, אולם המדענים מתעקשים כי יש להמשיך ולבחון אמצעים פורנזיים כאלה, על מנת להימנע משליחה של אנשים חפים מפשע לבית הסוהר.

 

כתיבת תגובה